Anatomie van de nagel

Hey guys, 

Hier ben ik weer! Deze keer zal de blog in het Nederlands zijn. Mijn tweede blogpost zal over de anatomie van de nagel gaan omdat dit een belangrijk onderdeel is van nagelstyling. Als je bij andere de nagels gaat doen, is het belangrijk om te weten hoe de nagel is opgebouwd. Dit is ook belangrijk om afwijkingen en ziektes te kunnen herkennen. Nagels zijn de stevige plaatjes aan onze vingertoppen en tenen. Ze zijn opgebouwd uit het eiwit Keratine. De belangrijkste onderdelen van de nagel samen noemen we het nagelapparaat. Het nagelapparaat bestaat apart uit: de nagelmatrix, het nagelbed, de verticale en horizontale nagelwallen en natuurlijke de nagelplaat. De belangrijkste functie van de nagel is het geven van stevigheid aan onze vingertoppen en tenen. Stevigheid is erg belangrijk, dit zorgt er namelijk voor dat wij met onze vingers goed en precies objecten kunnen oppakken.

We gaan nu het nagelapparaat apart bespreken. De nagelmatrix is het weefsel waar de nagelplaat word aangemaakt. De matrix bevindt zich aan het begin van de nagel, dit is het gedeelte wat onder de huid ligt. In de matrix bevinden zich plaatselijke bloedvaten en huidzenuwen. Deze zorgen ervoor dat wij hoog sensitief zijn in onze nageltoppen. Omdat de nagelplaat gevormd word vanuit de nagelmatrix, zal een tekort of beschadiging effect hebben op de nagelplaat. Beschadig je de nagelmatrix door bijvoorbeeld tussen de deur te komen? dan zal dit aan de nagelplaat te zien zijn. Dit kan zelfs blijvend zijn! Het nagelbed is de huid onder de nagelplaat. De opbouw van het weefsel is vergelijkbaar met onze normale huid. Terwijl onze normale huid afschilfert schuift de bovenlaag van het nagelbed met de onderzijde van de nagelplaat mee naar voren. De nagelplaat bestaat uit het eiwit keratine en is opgebouwd uit 3 verschillende lagen. Deze ga ik in de volgende paragraaf verder uitleggen. De nagelriemen en nagelwallen sluiten ons lichaam af voor invloeden van buitenaf die via de nagel ons lichaam in willen.

De nagelplaat is opgebouwd uit 3 verschillende lagen. De bovenste laag noemen we de hoornlaag of schubbenlaag, dit is de laag die bij uitdroging loskomt. Dit is ook de laag die de boosdoener is bij splijtende nagels. Na de hoornlaag komt de keratinelaag ook wel de sponslaag, dit is de laag die alle voedingsstoffen opneemt en die vet en vocht vasthoud. De laatste en onderste laag noemen we de epitheellaag, dit is de bevestigingslaag aan het nagelbed en de nagelwal. De nagelriemen en nagelwallen zijn erg belangrijk voor het afsluiten van ons lichaam. Ze sluiten de ruimte af tussen de nagelplaat en de huidplooi die anders open zou staan. Staat deze open, kunnen er dus ook bacteriën, virussen en chemische stoffen vrij ons lichaam betreden. Het is dan ook absoluut niet de bedoeling dat de nagelriemen worden verwijderd en/of geknipt! Het nagelapparaat is complexer dan wij allemaal denken!

Onze nagels kunnen ook afwijkingen bevatten. Zo is er ook voor (bijna) iedere afwijking een verklaring. Zo is een afwijking aan de lengte van het nagelbed te verklaren door nagelbijten. Vaak zie je dat iemand die (extreem) nagelbijt een verkort nagelbed heeft. Ook splijtende nagels zijn een veel voorkomend probleem. Dit is vaak te wijten aan overmatig gebruik van schoonmaakmiddelen, handen wassen en poetsen. Om dit te voorkomen kun je met poetsen bijvoorbeeld handschoenen dragen. En als je op een dag vaak je handen moet wassen kun je splijten voorkomen door je handen goed te verzorgen. Dit zijn 2 van de meest voorkomende nagelafwijkingen, in een latere post ga ik probleemnagels bespreken. Dit betreft ook afwijkingen aan de nagel!

Ik hoop dat je nu wat meer kennis hebt van de anatomie van de nagel en waarom dit belangrijk is bij nagelstyling. Blijf mij volgen voor de volgende blog over Welke vorm bij welke nagel?!

x Liefs,

Laurajane

Reacties

Populaire posts van deze blog

Probleemnagels

My first introduction